vineri, 13 februarie 2009

Ninge

Ninge frumos, ca pe vremea cand eram eu copil si ma bucuram dimineata cand vedeam masinile acoperite cu zapada si strada toata alba. Si speram sa nu se faca scoala daca mai ninge in continuare. Dar pentru ca atunci erau alte vremuri, alt numar de masini, alta reguli care faceau ca intr-o duminica sa circule masinile cu numar par, in alta cele cu numar impar, starea soselei nu ii durea la fel de tare pe oameni. Pe cand acum... plin de masini, circulatia e haotica si totusi nimeni nu a luat nici o masura. Si asa cum am spus ninge. Ninge de ieri si cel putin de azi noapte a inceput sa se prinda. Si ce a facut primaria? Nimic... a asteptat sa vada daca se si desprinde singura zapada probabil. Sau poate ca si cei care sunt responsabili cu deszapezirea au ramas muti in fata frumusetii ninsorii, prinsi in amintiri din copilarie, ca doar si ei sunt oameni. Rezultatul... mers cu 20  - 30 km/h prin oras, cam tot cu atat si pe la iesirile din oras. Tamponari, accidente, nervi. Si toate astea se puteau evita atat de usor cu niste bun simt, organizare si material anti-derapant. Dar nu e cazul... poate asteapta sa se termine ninsoarea, considerand ca asa se va rezolva problema traficului infernal, fiindca mai multe masini vor fi prin service-uri la indreptat tablaria (asta in cel mai bun caz, pentru ca pot fi si chestii mai grave). Din pacate sunt si multi inconstienti in spatele volanului si nu numai. Am vazut soferi care considerau ca stratul de zapada este un bun motiv de a-ti etala calitatile de drifter sau altii care vor sa vada daca ce scrie pe prospectele de la cauciucurile de iarna (90 de km/h pe gheata si altele) sunt reale. Si astia pun in pericol pe toti ceilalti. Din pacate pentru ceilalti, pentru ca daca s-ar lovi numai intre ei am putea considera chestia asta selectie naturala. Mai sunt si pietonii. Care nu iau in seamna faptul ca pe gheata o masina nu poate opri brusc. Indiferent cate esp, abs, etc are pe ea.. nu poate opri. Si totusi am vazut in aceasta dimineata pietoni trecand pe langa zebra (departe de zebra ar fi mai corect), in fuga, sarind printre masini. Eu sunt mare fan Iris, imi plac inca de cand eram copil mic si le ascultam melodiile pe discuri vinil, pentru ca nu se inventase inca CD-ul, dar poate ca nu toti sunt compatibili cu Cristi Minculescu ca sa poata fi folositi ca si donatori de ficat. Atunci de ce sa se sinucida? E drept ca probabil listele de asteptare pentru transplanturi de organe sunt pline, dar de ce sa nenorocesti un sofer care nu are nici o vina ca tu esti bou si sari prin fata masinilor? Sunt treceri de pietoni, sunt semafoare, sunt locuri pe unde este permisa trecerea, de ce sa risti viata ta si a altora ca sa treci pe unde iti vine tie? 
Oricum, ma bucur ca ninge, pentru ca e prima zapada (sau poate a doua) mai adevarata pe care o vad copiii mei si ma gandesc ca pentru atat lucru merita. 
Multumesc pe aceasta cale inca o data primariei si celor raspunzatori de bucuria celorlalti, dar totusi sper ca vor face ceva si la pranz se va putea circula cat de cat prin oras. Ca ma gandesc ca putina zgura sau sare se mai gaseste...

Niciun comentariu: